Å trene med truger

Selv om de fleste bruker truger til hyggeturer og et praktisk redskap for å komme seg fram i snødekte områder finner flere og flere gleden av å trene med truger.

Man kan trene aktivt med de fleste truger, men de bør ikke være for store og lange. Truger for løping er ofte smalere og kortere enn vanlige tur- og gåtruger. Ideelle truger for trening og løping bør ha en lengde mellom 18” og 25”. Lengre truger vil være upraktiske når man skal bevege seg raskt og aktivt i snøen.


Hva kreves for å trene på truger?

I tillegg til selve trugene, trenger du støvler/sko og gamasjer.
Du kan bruke mange ulike sko og støveltyper, alt etter hva du liker og hvordan vær og føre er. Det er ikke noe i veien for å bruke lette joggesko hvis snøen er tørr og det ikke er for kaldt. Uansett vil det i de fleste tilfeller være mest praktisk å benytte litt tykkere vinterstøvler.
De fleste trugebindinger lar seg enkelt kombinere med bruken av alle typer sko/støvler. I tillegg anbefales det å bruke staver. Kle deg ellers på en slik måte at du ikke blir kald når du svetter. Ull og superundertøy er oftest det beste å bruke nær kroppen.

Det er enkelt å trene på truger fordi trugene teknisk sett er lette å beherske. Du kan stort sett trene der du selv måtte ønske, bare det er snø. Du kan i likhet med det å jogge alltid tilpasse fart, tempo og intervaller etter egne ferdigheter og egen fysisk form. Det er også lett å variere treningen med henhold til klatring og nedstigning i terrenget.

Fordi det er en lav terskel for å mestre å bruke truger, vil de aller fleste fort oppleve at trugene gir dem både stor glede og høy treningsverdi. Når man beveger seg og trener med truger vil man bruke mange ulike muskler i kroppen. Trugene krever at man løfter bena høyere enn ved vanlig gange. Bruken av staver gjør at man også får brukt overkropp og armer, men hvis man veksler på å gå og løpe med og uten staver vil man også få trent stabilitetsmuskulaturen, noe som mange opplever som positivt.

Trugetrening gir stor effekt og god nytteverdi for de som effektivt og enkelt vil trene hele kroppen. For de som har ekstra behov for å trene hoftemuskelatur er det ”å truge” en fin og nyttig aktivitet. Mange vil mene at dette gir en enda bedre trening for både armer og ben å truge enn å gå på ski. Når man går på ski bruker man mye av tiden til å gli (hvile). Slik er det ikke når man truger. Da bruker man kroppen kontinuerlig og treningseffektiviteten er svært stor. Å gå på truger er derfor en kjempefin avveksling fra å løpe og gå på ski.

 

Ekstra stor helseffekt

Å gå på truger gir ekstra stor helseeffekt.
Flere og flere får øynene opp for denne effektive, fine og morsomme måten å trene på.
Å gå på truger krever ingen spesiell teknikk bort sett fra å løfte bena litt høyere enn normalt. Når du går på truger med staver på flat mark er kalloriforbrenningen ca 50 % høyere enn når du går på vei med vanlige joggesko.

Å trene med truger gir deg også en positiv mental innsprøytning. Man beveger seg i fin natur, i frisk luft og man må hele tiden orientere seg i terrenget der man går.

Mange opplever at det ”å truge” gir den optimale mentale pausen man trenger i en ellers hektisk hverdag.