Truger til ulike formål

Truger kan brukes over alt

Man kan bruke truger overalt der det er snø, både i skog og mark, på fjellet eller rett og slett bare rundt huset der man bor.
Svært ofte opplever man at skiføret ikke er optimalt. Enten er det for mildt, skisporene er isete eller snøen har fokket seg i harde skavler og issvuller.
På slike dager er det bra å ha trugene i bakhånd. Trugene er nemmelig ikke så kresne som skiene er når det gjelder, føre, vær og forhold.

Hvor mange av oss har ikke tittet ut av vinduet en morgen og tenkt at jo, det hadde vært fint med en tur ut, men jeg orker ikke å finne fram alt skiutstyret og det som trengs for å gå på ski. Da er veien for å spenne på seg trugene langt kortere og enklere. I løpet av noen minutter kan du være ute i snøen med trugene på bena og naturen ligger klar til å brukes.

Mange ønsker å gå tur på snørike områder, men behersker ikke å gå på ski. Da er løsningen truger

Mange voksne i Norge behersker ikke å gå på ski. Dette kan være fordi de aldri har praktisert skisport eller de kommer fra land og kulturer der ski ikke er vanlig. Dette betyr ikke at mange av disse menneskene ikke kunne tenkt seg en forfriskende tur ut i vinternaturen. Ved å bruke truger vil denne gruppen kunne bevege seg ut i naturen og nyte snøen og gode opplevelser.

Å gå på truger er ikke vanskelig, og de fleste vil raskt merke at de behersker denne aktiviteten.

Mange innvandrere fra sydligere land vil mye raskere bli fortrolig med truger enn med ski. Truger kan derfor være en fin førstegangs introduksjon til vinter og snø

Ingen smøreproblemer

Å gå på truger er enkelt. Trugene skal verken prepareres eller smøres. Det eneste du må gjøre er å feste dem til foten og deretter kan du begynne å gå.
Bindinger og festemekanismer på dagens truger er så enkle, funksjonelle og solide at ingen vil ha problemer med å sette på seg et par truger.

 

Mange bruker truger til toppturer

Mange liker å bestige topper for så å stå på ski nedover. Den enkleste, raskeste og beste måten å komme seg opp til toppen på er å klatre opp på truger. Ved hjelp av trugene kommer man seg opp og fram til høyder og steder som det ellers ville vært vanskelig å nå. Trugenes form og stegjern gjør at man enkelt kan forsere store snømengder og isbelagte områder selv i bratt terreng.
På ryggen kan man ha med seg ryggsekk med gode festemuligheter for både ski og truger.

Når man skal ta fatt på den etterlengtende nedturen med skiene på bena putter man enkelt trugene i sekken og setter utfor.
Kombinasjonen mellom truger og ski/snøbrett er derfor for mange svært populær, og absolutt å anbefale for de mest aktive.

Truger er enkelt og morosomt

Truger er enkelt og morsomt og passer til alle som liker å være ute i naturen

Mennesker har benyttet truger i mange tusen år. Dette er ikke så rart. Truger er praktisk, nyttig og en veldig fin måte å bevege seg på i naturen.
Truger gir deg mulighet til å ferdes i snørike områder og oppleve flott natur på en enkel og billig måte.

Å gå på truger er enkelt, og det trengs ingen spesielle ferdigheter eller noen form for forhåndstrening for å mestre dette. Trugene gir deg mulighet til å bevege deg i områder utenom stier og oppgåtte løyper. Med truger er du din egen herre ute i terrenget og du har mulighet til å oppdage ny natur og komme til steder der det ikke hadde vært mulig å ta seg fram med kun støvler på bena.
Å gå på truger er både morsomt og givende. Dessuten er det veldig god trening.

 
Trygt og bekvemt

For noen kan det kjennes uttrygt og litt skummelt å gå på ski, særlig i nedoverbakkene. Slik er det ikke med truger. Hvis man har på seg et par truger med gode stegjern (brodder i metall) vil man oppleve og merke at trugene får et godt feste til underlaget og at de føles trygge å bruke selv i ganske bratte bakker. Dette gjør at mange føler seg mer bekvemme på truger sammenlignet med det å gå på ski. Dagens truger har dessuten relativt lav vekt og de føles både behagelige og enkle å ha på føttene når man går i snøen.

 
Lav terskel – og veldig enkelt og greit!

Mange synes at det kan være et tiltak å finne fram alt utstyret som skal til for å gå på ski. I tillegg må skiene smøres. Dessuten er det ikke alle som mestrer å gå på ski på en slik måte at man tar glede av det. Da er løsningen for å komme seg ut på tur i snøen: Truger.

Å gå på truger krever ingen spesielle forkunnskaper. Hvis du kan gå på dine ben, kan du også gå på truger. Dette gjør terskelen for å ta glede av truger svært lav. Truger er og blir enkelt, funksjonelt og veldig morsomt.

Å gå på truger må oppleves. Det er vanskelig å komme på noen annen aktivitet som bringer deg så nærme naturen. Når man går på truger i stille og snødekt landskap føler man på en måte at man er i ett med naturen. Trugene gir deg på en enkel og god måte en følelse av å beherske elementene. Du tar deg fram der du selv ønsker, uavhengig av snø og naturlige stengsler.
Ofte kan man føle at man flyter oppå snøen på en duvende og lett måte og tankene til våre forfedre som jaktet og livnærte seg ved hjelp av truger er ikke langt unna. Hvis du kommer til isbelagte flater vil stegjernet under trugen sørge for at du får et sikkert og trygt grep.

Når du skal ut å gå på truger kan du stort sett kle deg på samme måte som når du skal ut å gå en vanlig tur på bena. Du trenger kun vanntette støvler eller tursko og ellers vanlige vinterklær som du føler deg bekvem med. Mange synes også det er nyttig å bruke gamasjer, særlig hvis det er dyp og løs snø. Gamasjene forhindrer at du får snø opp i støvlene.
Et par staver kan også være nyttig. De avlaster og fordeler kreftene dine når du går og du vil da oppleve at du er mer stødig på bena. I dag finnes mange fine og ulike staver som ikke koster en formue. Vi anbefaler teleskopstaver med snøtrinser. Ved hjelp av teleskopfunksjonen kan du selv tilpasse lengden på stavene etter eget ønske og behov. Dessuten er disse stavene lette å oppbevare og frakte med seg.

Å gå på truger er også en sosial og fin ting å gjøre sammen med andre. Alle som liker å ferdes og bevege seg i naturen vil like å gå på truger.

 
Å trene med truger

Selv om de fleste bruker truger til hyggeturer og et praktisk redskap for å komme seg fram i snødekte områder finner flere og flere gleden av å trene med truger.

Man kan trene aktivt med de fleste truger, men de bør ikke være for store og lange. Truger for løping er ofte smalere og kortere enn vanlige tur- og gåtruger. Ideelle truger for trening og løping bør ha en lengde mellom 18” og 25”. Lengre truger vil være upraktiske når man skal bevege seg raskt og aktivt i snøen.


Hva kreves for å trene på truger?

I tillegg til selve trugene, trenger du støvler/sko og gamasjer.
Du kan bruke mange ulike sko og støveltyper, alt etter hva du liker og hvordan vær og føre er. Det er ikke noe i veien for å bruke lette joggesko hvis snøen er tørr og det ikke er for kaldt. Uansett vil det i de fleste tilfeller være mest praktisk å benytte litt tykkere vinterstøvler.
De fleste trugebindinger lar seg enkelt kombinere med bruken av alle typer sko/støvler. I tillegg anbefales det å bruke staver. Kle deg ellers på en slik måte at du ikke blir kald når du svetter. Ull og superundertøy er oftest det beste å bruke nær kroppen.

Det er enkelt å trene på truger fordi trugene teknisk sett er lette å beherske. Du kan stort sett trene der du selv måtte ønske, bare det er snø. Du kan i likhet med det å jogge alltid tilpasse fart, tempo og intervaller etter egne ferdigheter og egen fysisk form. Det er også lett å variere treningen med henhold til klatring og nedstigning i terrenget.

Fordi det er en lav terskel for å mestre å bruke truger, vil de aller fleste fort oppleve at trugene gir dem både stor glede og høy treningsverdi. Når man beveger seg og trener med truger vil man bruke mange ulike muskler i kroppen. Trugene krever at man løfter bena høyere enn ved vanlig gange. Bruken av staver gjør at man også får brukt overkropp og armer, men hvis man veksler på å gå og løpe med og uten staver vil man også få trent stabilitetsmuskulaturen, noe som mange opplever som positivt.

Trugetrening gir stor effekt og god nytteverdi for de som effektivt og enkelt vil trene hele kroppen. For de som har ekstra behov for å trene hoftemuskelatur er det ”å truge” en fin og nyttig aktivitet. Mange vil mene at dette gir en enda bedre trening for både armer og ben å truge enn å gå på ski. Når man går på ski bruker man mye av tiden til å gli (hvile). Slik er det ikke når man truger. Da bruker man kroppen kontinuerlig og treningseffektiviteten er svært stor. Å gå på truger er derfor en kjempefin avveksling fra å løpe og gå på ski.

Ekstra stor helseffekt

Å gå på truger gir ekstra stor helseeffekt.
Flere og flere får øynene opp for denne effektive, fine og morsomme måten å trene på.
Å gå på truger krever ingen spesiell teknikk bort sett fra å løfte bena litt høyere enn normalt. Når du går på truger med staver på flat mark er kalloriforbrenningen ca 50 % høyere enn når du går på vei med vanlige joggesko.

Å trene med truger gir deg også en positiv mental innsprøytning. Man beveger seg i fin natur, i frisk luft og man må hele tiden orientere seg i terrenget der man går.

Mange opplever at det ”å truge” gir den optimale mentale pausen man trenger i en ellers hektisk hverdag.

Truger til barn

Truger passer for alle aldersgrupper og er en kjempefin familieaktivitet

Truger kan brukes av alle aldersgrupper, fra unge til eldre. Alle som kan gå, kan stort sett også truge, og barn helt ned til fire-fem års alderen vil kunne ta stor glede av å være med på trugetur. Riktignok sies det at vi nordmenn er født med ski på bena, men mange mindre barn kan synes det er krevende og baksende å holde orden på både ski og staver, særlig i dyp løs snø. Dette krever også ekstra krefter og tålmodighet av voksenpersonene rundt. En fin måte å løse dette problemet på er å bruke truger. De fleste barn vil finne det lettere å gå på disse i stedet for ski.

I dag finnes det både gode og fine truger for mindre barn. De er enkle å sette på foten og de er enkle og behagelige å gå på, selv for ganske små krabater.

 

Truger til lek og moro

Vi har på denne siden skrevet om hvor nyttige, praktiske og funksjonelle trugene er som framkomstmiddel på snødekte flater.

Vi har også lyst til å nevne hvor fantastisk morsomt det kan være å bruke truger.

Tenk deg følgende: Det er masse snø. Du har truger på bena og varme og tette klær på kroppen.

Etter hvert som du går oppover i terrenget kjenner du at du blir varm, men mer og mer forventningsfull.

På toppen trekker du pusten.

Du ser utover og nedover. Du er på ”verdens tak”.

Trekk opp alle glidelåser, sjekk trugebindingene og fest sekken.

Ta sats.

Løp ut og nedover og la tyngdekraften ta tak i deg.

La deg rulle nedover og la trugene gi deg balanse og fraspark før du igjen tipper nesen framover og kroppen lever sitt eget liv på vei ned fjellsiden…

Snø, fjell, truger og vinter.

Bedre kan det ikke bli…

Både unge og gamle elsker det.

Vi vil ikke mene at truger på noen måter skal erstatte skiene for barna, men truger er etter vår erfaring en superfin avveksling og et veldig godt supplement for fine vinteraktiviteter for hele familien.

Å gå på truger er en kjempefin familieaktivitet, og truger kombinert med bål, sjokolade og solbærtoddy er nesten en uslåelig kombinasjon.

Å gå på truger er en hyggelig, fin og god introduksjon til friluftslivet, både for små og store!

 
Godt alternativ til ski

Til alle dere som ikke liker å gå på ski, men som kan tenke dere å oppleve fin natur om vinteren: PRØV TRUGER!

Er du en av mange som synes at alt rundt ski og skiutstyr høres slitsomt og stressende ut?
Er du en av dem som synes det er krevende å tenke på å være med til fjells fordi du ikke har skiutstyret i orden?
Du er kanskje glad i å gå turer om sommeren, men synes det er slitsomt å få til det samme om vinteren.

Du er absolutt ikke alene!

Selv om du ikke har ski eller ikke fristes til å bruke dem du har, betyr kanskje ikke dette at du ikke kunne tenke deg å gå en tur ut i snø og fin natur en gang i mellom?

Vårt råd til deg er å prøve truger.

 

Truger krever minimalt med planlegging
Truger er billig i innkjøp.
Truger er enkelt å oppbevare.
Truger krever ingen forhåndskunnskaper eller trening.
Truger er lette å pakke, frakte og bære med seg.
Truger veier lite.
Truger er enkle og raske å sette på seg.
Truger gjør at du enkelt kan gå og komme deg fram i dyp snø.
Truger er sporty.
Truger er morsomt.
Truger er sosialt.
Truger er god trening.
Truger er noe å prate om.
Truger er noe man kan dele med andre.
Truger gir ekstra fine naturopplevelser.
Truger kan lånes bort.
Truger krever lite vedlikehold.
Truger varer lenge.
Truger gir minner.
Truger gir godt humør, latter og glede!

 
Tips

Tips 1

Hvis ikke du er øvet, legg gjerne de første trugeturene dine til nærområdet, særlig hvis det er mye løssnø.

Når man går på truger de første gangene vil man merke at man kan bli litt støl og sliten på nye steder i kroppen. Det er fordi du bruker muskler og deler av kroppen som du kanskje ellers ikke er vant til å bruke. Dette er egentlig bare sunt og positivt og et tegn på at kroppen din trenger en trugetur en gang i mellom.

Etter hvert som man har gått noen turer på trugene kan man prøve seg på litt lengre ”ekspedisjoner”, og det er overraskende hvor lange distanser man kan tilbakelegge på truger når man er litt øvet.

Flere og flere velger å gå fra hytte til hytte på truger i den norske fjellheimen. Det er virkelig et fint alternativ til å gå på ski. Det kan da være ok å velge fjellområder som ikke er for alpine (eks. Rondane, Hardangervidda, Femunden etc.) og ikke legge opp til for lange dagsturer i starten.

 

Tips 2

Hva gir man bort i presang til en voksen mann (eller kvinne)?

Ja, dette spørsmålet har flere av oss spurt oss selv om i mange anledninger i forbindelse med 50-års dager eller juleselskaper.

Hva gir man bort til jubilanten som har absolutt alt?

Man ønsker ofte å gi bort en personlig gjenstand som betyr noe og som mottageren både vil sette pris på og bruke. Kanskje man også vil gi bort en ting som er litt uventet og som er litt ekstra overraskende?

Svaret på en slik gave er kanskje truger.

De fleste som får truger i gave blir henrykt og glade. Truger forbindes med noe positivt og aktivt. Truger er synonymt med natur, forventninger og gode opplevelser.

Alle som har tilknytning til en hytte og/eller liker å være ute om vinteren vil ta glede av å eie et par truger.
 
File:TheMailandEmpire1897.jpg
Noen vil si at truger kanskje er en typisk ”manns-ting”, men slik er det absolutt ikke. Veldig mange og flere og flere kvinner lærer seg å sette pris på å ferdes i naturen med truger. Ikke sjelden er vi i kontakt med veninne-gjenger som skal til fjells og kose seg. Kveldene brukes til hyggelig samvær og god mat og drikke. Dagene benyttes ute med truger på bena. Truger er enkelt, ukomplisert, sporty, sosialt og veldig morsomt! Å gå på truger mestrer alle.
 
Tips 3

Ikke gå med truger i preparerte skiløyper. Det vil mange skiløpere reagere negativt på. Du vil også oppdage at det både er morsommere og mer opplevelsesfylt å gå i traseer og der ingen andre har gått før deg.