Valg av truger og staver

Hvordan skal man velge riktig truge?

Når man skal kjøpe truger, er det verdt å tenke over hva man skal bruke dem til. Skal man ha truger for kun å hente vann på hytta?
Ønsker man truger til korte og koselige rusleturer i nærliggende områder? Planlegger man å gå lange turer på trugene og hvis ja, skal man da bære tung sekk?
Skal man bruke trugene til å løpe og trene med og hvem i familien skal kunne bruke de nye trugene?

Det finnes turtruger, hyttetruger, løpetruger og allround-truger. Det finnes truger i ulike størrelser og det finnes truger for barn, kvinner og menn.

Når man skal velge truger kan spørsmålene være mange, men det er viktig å ikke gjøre valget vanskeligere enn nødvendig. Det å velge truger er nemmelig ikke så innviklet.
Mange trugemodeller kan enkelt brukes til mange formål og de fleste førstegangskjøpere velger en allround truge, eksempel en av modellene i Rondane-serien. Dette er relativt enkle og prisgunstige truger som vil passe til de fleste.

Det viktigste man skal tenke på er trugens størrelse og bæreevne.
Hovedregelen er at jo større og tyngre du er, jo større må trugens bæreflate være. Dette betyr at man ofte snakker om barne, kvinne og manns-modeller, men her vil grensegangene være flytende, alt etter størrelse, planlagt oppakking, vekt og generell bruk.

Man får truger i ulike størrelser:

Som en tommelfinger-regel kan man si at følgende truger passer til følgende vektklasser:

  • 21 tommer – 36- 38 kg
  • 25 tommer – 54- 91 kg
  • 30 tommer – 70- 100 kg
  • 36 tommer – 80- 136 kg

Hvis man selv er ganske stor og man skal gå mye med tung sekk og i løssnø, vil det være gunstig å benytte en truge med stor overflate, for eksempel en truge på 36”.

Truger med hælløft
Noen truger leveres med såkalt hælløft. Dette er en bøyle som er montert fast i trugen der man plasserer foten. Denne bøylen gir støtte til støvelen og foten når man går i kraftig motbakke. Man får på den måten bedre fraspark og mer kraft i takene når man går. Truger med hælløft er beregnet for de som ønsker å gå toppturer og i mye og bratt terreng med oppakning på ryggen.
Truger med hælløft er ikke nødvendig for de som skal ha en vanlig allround truge til vanlige dagsturer uten for mye kupert terreng.
 
Staver
Lurt er det også å investere i ett par skikkelige teleskopstaver. Nordisk Fritid selger solide, men lette staver, som er beregnet for truging. Stavene bør være relativt lange. Regn ca. 0,75 x kroppslengde. Store snøtrinser kan også være en fordel.